Toen & Nu: ‘Het Frederiksoord, nu kijkend naar de Lek’

In Nieuwegein zijn diverse plekjes die best nostalgisch genoemd mogen worden. Jutphaas en Vreeswijk herbergen pareltjes die je echt gezien moet hebben. Een van die pareltjes is het Vreeswijkse Frederiksoord. Momenteel vallen de sluis en het Frederiksoord onder het beschermde dorpsgezicht Vreeswijk. De sluis is midden jaren ’80 vorige eeuw nog gerestaureerd.

Eerder hadden we al een Toen & Nu kijkend vanaf inundatiesluis naar de Barbarakerk, dus met de Lek en de ‘Peperbus’ in de rug. Ik hoor u al denken: ‘De Peperbus?’ Ja, die toren op de foto van Toen, rechts op de achtergrond. De Rijkspijlschaal. Kijk maar eens op deze ansichtkaart uit 1925.

Deze Rijkspijlschaal werd gebouwd in 1874 en diende om de hoogte van de waterstand van de Lek af te lezen. De peilschaal bestond in hoofdzaak uit een koperen drijver, die een lange houten lat droeg. De drijver bewoog zich in een wijde, ijzeren buis, die van onderen met een grote boog tot aan de diepste plek in de rivier liep.’ Nee hij staat er niet meer.

Opvallend Toen veel bedrijvigheid, Nu lekker rustig. Toen denk ik zomers, Nu wel zomertijd, maar herfstig als ik zo naar buiten kijk op de redactie als ik dit schrijf. Een mooi plaatje, een mooie Toen & Nu. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Onze fotograaf Jordi Jupijn maakte de foto van Nu. Toen was de Spuisluis open en Nu dicht.

Wekelijks bezoeken wij een locatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is. Een verhaaltje erbij zou leuk zijn, over Toen dan he.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk